Počítač je zariadenie, ktoré má v domácnosti už každý z nás. Mnohí z nás ho využívajú pre svoju prácu, vzdelávanie či pre zábavu. Rozširujúce karty vám pomôže váš počítač dostať na vyššiu úroveň a vyťažiť z neho maximum. Najmä ak ste vášnivým hráčom počítačových videohier. Urobte z každého hrania hier jedinečný zážitok. Rozširujúce karty slúžia na vylepšenie možností alebo vlastností osobného počítača. Do počítača sa dajú jednoducho pridať pomocou PCI slotov, do notebookov pomocou USB ako externé zariadenie. Grafická karta slúži na pripojenie monitora k počítaču. Má na starosti náročné grafické výpočty v hrách alebo 3D programoch.

pc

Medzi najznámejších výrobcov grafických čipov jednoznačne patria Ati, Nvidia a Intel. Výkon grafickej karty závisí najmä od typu grafického čipu, teda grafického procesora. Grafické karty majú vlastnú operačnú pamäť, a tá je obvykle o veľkosti 1 – 12 GB. Vysoko výkonné grafické karty majú vlastné chladiče – aktívne alebo pasívne – a niektoré potrebujú extra napájanie zo zdroja. Najpoužívanejšie výstupy sú VGA – analógový výstup, DVI – digitálny výstup, HDMI – digitálny výstup, ktorý prenáša aj audio. Zvuková karta slúži na pripojenie reproduktorov. Závisí od nej napríklad priestorové ozvučenie v hrách alebo virtuálnej realite.

karta

Taktiež sa využíva v náročných audio programoch na tvorbu hudby. Obsahuje vstup pre mikrofón. Jednotkou na trhu je výrobca čipov – SoundBlaster. Sieťová karta zase slúži na pripojenie počítača do počítačovej siete a následne na pripojenie do internetu. Pripojenie rozširujúcej karty môže byť interné prostredníctvom PCI Express alebo externé (USB). Pripojiť sa do siete viete pomocou kábla, tzv. káblové pripojenie, ktoré rýchle, bezpečné a stabilné, maximálna 100 m rýchlosť – 100 Mbps, 1 Gbps, 10 Gbps využíva UTP alebo STP kábel a koncovka s označením RJ 45. Najpopulárnejšie bezdrôtové WiFi pripojenie, ktoré je pohodlné, rýchlosť závisí od prostredia WiFi Normy. Pre náročnejších je vhodné optické sieťové pripojenie, ktoré sa vyznačuje svojou vysokou rýchlosťou aj na dlhé vzdialenosti, no je náročné na zapojenie z hľadiska času aj ceny.